Tel: +420 608 887 925 | e-mail: michal@mk-produkce.cz

Jsou finanční produkty pro studenty opravdu výhodnější? (vyšlo v médiích)

Mladým lidem se dnes vyplatí porovnávat si podmínky i u běžných produktů, leckdy totiž narazí na výhodnější nabídku. Typickým příkladem jsou bankovní konta. V případě půjček zase není situace tak bezstarostná, jak reklamy inzerují. Ve chvílích, kdy si chtějí studenti půjčit peníze a nemají vlastní příjem, se zpravidla neobejdou bez toho, aby se za ně někdo zaručil.

Studentská konta

V době, kdy mnohé banky nabízejí konta bez poplatků za vedení, už nejsou studentské účty jediné, které tento benefit nabízí, jak tomu ještě před lety téměř výhradně bylo. Studentům se proto vyplatí porovnat nabídku nejen studentských, ale i běžných účtů v nabídce tuzemských bank. Mohou narazit na alternativy, které jim budou více vyhovovat.

„Někdy banky lákají studenty na založení studentského konta finanční motivací v řádu stokorun. Rozhodně je dobré prověřit si, jestli člověk při běžném využívání účtu nezaplatí postupně takovou částku na poplatcích, například za výběry z bankomatů cizích bank nebo odchozí platby,“ říká Miroslav Škvára, lektor finanční gramotnosti a spolupracovník společnosti Broker Trust.

„Když například na hodině finanční gramotnosti na gymnáziu porovnáme studentská konta, často do výběru zařadím také produkt, který nenese přímo název ‚studentské konto‘ a mnohdy se ukáže, že i produkt bez nálepky ‚studentský‘ může v konkurenci obstát,“ dodává.

Studentské půjčky

Studentské půjčky nejsou v České republice příliš rozšířené. Většina z bank, které tyto produkty v minulosti poskytovaly, je ze své nabídky stáhla. Momentálně nabízí studentskou půjčku například Česká spořitelna nebo Komerční banka. V prvním případě je úroková sazba 8,9 procenta, ve druhém 6,9 procenta. U obou úvěrů může být celková splatnost až deset let. Je možné také splácení odložit. V tomto případě ale odkládá dlužník jen splácení jistiny, úroky musí splácet dál. Pokud studenti nemají dostačující vlastní příjmy, potřebují, aby se za ně zaručil někdo třetí.

„S půjčkami by měli nejen studenti zacházet velmi opatrně, aby se zbytečně nezadlužili ještě v době, kdy nemají vlastní pravidelný příjem. Půjčené peníze by rozhodně neměly směřovat na pomíjivé požitky, ale když už, tak na zajištění věcí či aktivit, které poslouží ke studentovu rozvoji a následujícímu pracovnímu uplatnění, jako jsou třeba studentské pobyty v zahraničí,“ dodává Miroslav Škvára, podle kterého se investice do vzdělání vyplatí v každém věku.

Studenti mohou využívat u některých bankovních účtů i možnost takzvaného kontokorentu či používání kreditní karty. Stejně jako u půjček u nich platí, že by s nimi člověk měl zacházet velmi obezřetně. I když jsou u studentských kreditních karet a kontokorentů úroky zpravidla nižší než u běžných účtů, rozhodně by se měl každý snažit splatit dluh před koncem bezúročného období.

Spoření

Od letošního roku si mohou i neplnoletí spořit v rámci doplňkového penzijního spoření. V 18 letech mají možnost si až třetinu naspořených peněz vybrat. K takovému kroku by ale měli přistoupit až po pečlivé úvaze, za co chtějí peníze utratit.

„Jednou z hlavních výhod spoření na penzi je dlouhodobé úročení vložených peněz. Tím, že člověk tyto peníze vybere, se o tento efekt ochudí, přijde také o státní příspěvek. Doplňkové penzijní spoření je velmi specifický produkt, který si teprve od letošního roku hledá své místo u nezletilých. Počet účastníků mladších 18 let, kteří si takto spoří, se již blíží číslu deset tisíc. Výhodou je, že v každé fázi je možné změnit výši příspěvku, a reagovat tak na aktuální životní situaci studenta, zaměstnance, nebo člověka, který již myslí na svůj důchodový věk a více si uvědomuje nutnost úspor,“ uvádí Miroslav Škvára.

Hypotéky

Letos začala na českém trhu nabízet ČSOB tzv. studentskou hypotéku. Banka nabízí klientům úrokovou sazbu zvýhodněnou o 0,2 procenta, což je hodnota, které lze při vyjednávání v bankách dnes běžně dosáhnout i bez podobných akcí. Pokud nemají studenti vlastní dostatečný příjem, potřebují studenti zároveň pro získání hypotéky „spoludlužníka“, který se za ně zaručí, nejčastěji budou tuto roli plnit rodiče.

Chytré aplikace

Se správou osobních financí dnes výrazně pomáhají také moderní technologie. Z každého smartphonu se s využitím některých aplikací zaměřených na finance může stát chytrá peněženka, díky které budou mít jejich majitelé o vlastních penězích větší přehled. Pro studenty, kteří jsou zvyklí smartphony využívat dennodenně, je to ideální způsob pro sledování vlastních financí.

Článek vyšel v několika médiích