Tel: +420 608 887 925 | e-mail: michal@mk-produkce.cz

Peníze z druhého pilíře čekají na své majitele!

Již jen do 30. 9. mají účastníci bývalého II. důchodového pilíře čas, aby oznámili svým penzijním společnostem, co mají udělat s penězi, které u nich lidé mají. Možnosti jsou 3:

– Převod do penzijního připojištění nebo DPS

– Výplatu na účet

– Vrácení části, kterou přispěl stát zpět státu a zbytek vyplatit na účet

Třetí možnost pravděpodobně napadne málokoho, ale první dvě mohou být pro klienty zajímavé. V případě, že si nechají prostředky vyplatit do svého penzijního připojištění anebo doplňkového penzijního spoření, tak tím mohou výrazněji pomoci svému důchodu a pokračovat tak ve zhodnocování prostředků v podobném duchu jako to dělali doposud. Tuto možnost klientům dokonce doporučujeme – pokud jste si již jednou peníze dali stranou na stáří, tak je hloupost nyní své starší já o tyto peníze okrást.

V rámci doplňkového penzijního spoření se také stalo několik podstatných změn, které tento produkt pro klienty výrazněji zatraktivňují:

– Možnost vyšších daňových odpočtů pro klienty i jejich zaměstnavatele

– Možnost začít spořit na důchod už v dětství

– Fixně upravený věk, od kterého je možné prostředky čerpat (60 let)

– Daňové důvody – nedanění renty na dobu delší než 10 let

Více informací na téma penzí, změn v penzijních produktech atd. naleznete v BeTy v sekci BT Analýza, kde je pro Vás připravený záznam webináře, infografika a kalkulačka.

Pokud byste však chtěli své prostředky i tak vyplatit zpět na Váš účet, je třeba o tom informovat penzijní společnost, která fond spravovala. Klienti, kteří nedají své penzijní společnosti vědět, co s prostředky, si pro ně nakonec budou muset jít na svůj finanční úřad. Zde si o ně bude muset opět extra zažádat, vyplnit zbytečné formuláře a k penězům se dostane nejdříve během příštího roku.

Jestli máte některého ze svých klientů ve zrušeném II. pilíři, tak máte poslední možnost za ním zajít a probrat s ním, co s naspořenými prostředky, než je penzijní fondy pošlou na finanční úřady.