Tel: +420 608 887 925 | e-mail: michal@mk-produkce.cz

Šest tipů, jak si do konce roku udělat pořádek ve financích (vyšlo v médiích)

Do konce roku zbývá pár dní a byla by škoda kvůli vánočnímu shonu zapomenout na to udělat si přehled o vlastních financích a dohnat případné resty. Ušetřit či vydělat se díky tomu dají i částky v řádech tisíců korun.  „Je dobré zkontrolovat stav všech účtů, které mají klienti vedené u bank, spořitelen či pojišťoven, a především ověřit, zda za daný rok budou čerpat maximální daňové úlevy nebo státní příspěvky,“ říká Dušan Šídlo, analytik společnosti Broker Trust.

Podívejte se na několik tipů, co všechno si můžete v posledních dnech roku po finanční stránce ohlídat.

Stavební spoření

Podmínkou pro získání maximální státní podpory dvou tisíc korun u stavebního spoření je vedle uhrazení poplatku za vedení účtu také roční vklad alespoň 20 tisíc korun – tedy 1667 korun měsíčně. Peníze lze na účet vložit i jednorázově. Pokud klienti během roku spořili méně a mají nyní peníze nazbyt, je správný čas svůj vklad navýšit, aby o státní podporu nepřišli. Peníze musejí být připsány do 31. prosince, především při platbě složenkou je nutné peníze poslat v předstihu.

Někteří v závěru roku zakládají úplně nové smlouvy. „Když se někdo rozhodne na poslední chvíli založit si stavební spoření, aby mohl čerpat ještě podporu za stávající rok, musí si dát dostatečnou časovou rezervu a nečekat na poslední týden v roce. Svůj čas potřebuje doprava smlouvy na centrálu stavební spořitelny, kontrola údajů ve smlouvě, pokud chybí důležitý údaj, je nutné poslat opravu, a zanesení smlouvy do systému,“ varuje Dušan Šídlo.

Spoření na důchod

Ten, kdo si spoří na důchod v rámci penzijního připojištění nebo doplňkového penzijního spoření, si může od základu daně odečíst částku, kterou za rok naspoří nad 12 000 korun, maximální odečet je však 12 000 korun. Pro dosažení tohoto limitu je tak během roku nutné vložit na účet 24 000 korun. Částku lze u většiny penzijních společností doplatit i jednorázově jako mimořádný vklad. Peníze musí na účet přijít do 31. prosince.

„Pokud si klient není jistý, kolik během roku naspořil, protože například měnil částky, které na účet posílal, současný stav účtu mu zjistí daná penzijní společnost nebo finanční poradce, jenž mu smlouvu sjednal,“ říká Dušan Šídlo.

Dary a daně

Daňovou úlevu v příštím roce získají ti, kteří do konce prosince věnují peníze na školství, kulturu, ekologii či charitu, ať už to budou podnikatelé nebo zaměstnanci. Hodnotu darů si mohou odečíst až do výše 10 procent ze základu daně. Kdo do konce roku daruje krev, si v příštím daňovém přiznání odečte od základu daně 2000 korun.

Konec platnosti poukázek

Vyplatí se projít poukázky a vouchery od zaměstnavatelů či obchodníků a ohlídat si jejich platnost, která končí mnohdy 31. prosince. Pokud bude například slevové vouchery v prosinci čerpat více lidí, může se stát, že služby, na které se vztahují, budou již na dlouhou dobu zamluvené. Jiný problém každoročně řeší tisíce lidí, kteří ještě v prosinci dostávají v práci stravenky, kterým v ten samý měsíc končí platnost. Někteří obchodníci sice neplatné stravenky přijímají ještě během ledna, ale jde jen o výjimky a nelze na to spoléhat.

Aktualizovat pojistky

Pojistné smlouvy mají odpovídat aktuálnímu stavu věcí. Pokud jste během roku například rekonstruovali dům či byt, měli byste podle toho také upravit pojistnou smlouvu, aby se nestalo, že vaše nemovitost bude tzv. podpojištěná.

„Neaktualizovaná pojistná smlouva může způsobit, že pojištěný dostane od pojišťovny nižší plnění, než jaká je hodnota rekonstruované nemovitosti nebo nově vybavené domácnosti,“ uvádí Dušan Šídlo.

Plány na příští rok

Stanovte si už nyní reálné finanční cíle, kterých chcete v příštím roce dosáhnout. Berte přitom v úvahu vaše dosavadní příjmy a výdaje, podle kterých si můžete vytvořit rozpočet a při jeho dodržování snáze šetřit. Jedno z nejlepších předsevzetí je vstoupit do nového roku se záměrem splatit dluhy. Platí pravidlo, že jako první by měl dlužník splatit takový úvěr, kde je nejvyšší úrok nebo ten, který může splatit nejrychleji.

„Pokud někdo tápe nad tím, jak si vytvořit finanční plán, který zohlední jeho pravidelné příjmy, výdaje a cíle, měl by se obrátit na zkušeného finančního poradce, který mu dokáže takový plán sestavit,“ dodává Dušan Šídlo ze společnosti Broker Trust.