Tel: +420 608 887 925 | e-mail: michal@mk-produkce.cz

Regulace v poradenské praxi: dohled

Minulý týden jsme vám na blogu slíbili odstartovat seriál krátkých článků o regulaci v poradenské praxi. První díl budeme věnovat zákonu 257/2016 Sb., o spotřebitelském úvěru (dále jen ZoSÚ) se zaměřením na vrcholný prvek celé regulace – dohled.

V současné době je dohled nad poskytováním a zprostředkováním spotřebitelských úvěrů rozdělen mezi ČNB (dohlíží na bankovní instituce – poskytovatele) a ČOI (dohlíží na nebankovní poskytovatele a zprostředkovatele).

Dnem kdy začne platit ZoSÚ, tedy 1. 12. 2016, přechází dohled pouze na ČNB. Ta bude dohlížet jak na banky a nebankovní poskytovatele, tak i na distributory – zprostředkovatele.

Bude přijímat stížnosti a podněty od spotřebitelů, prošetřovat je a samozřejmě také v případě pochybení udělovat sankce. A aby mělo koho kontrolovat a sankcionovat, bude spravovat a provozovat veřejný registr v elektronické podobě. Princip bude stejný, jako již existuje v oblasti investic.

Do registru bude ČNB zapisovat:

– nebankovní poskytovatele spotřebitelského úvěru,

– samostatné zprostředkovatele,

– vázané zástupce,

– zprostředkovatele vázaného spotřebitelského úvěru a

– zahraniční zprostředkovatele.

Samostatný zprostředkovatel musí požádat o udělení oprávnění k činnosti, a pokud ČNB vyhoví, zapíše jej do registru. Vázaného zástupce ČNB do registru zapíše na základě oznámení, které podá zastoupený – samostatný zprostředkovatel (např. Broker Trust).

ČNB může odejmout oprávnění k činnosti SZ / VZ za podmínek stanovených zákonem a může o tom vhodným způsobem informovat veřejnost. Před odejmutím oprávnění má ČNB k dispozici ještě správní řízení a sankce. Správních deliktů zákon definuje celou řadu (§ 153 – § 157), ale v zásadě jde o tři výše pokut:

– Do 5 000 000 Kč

– Do 10 000 000 Kč

– Do 20 000 000 Kč

Poskytovatelé a zprostředkovatelé budou muset prokázat odborné znalosti a dovednosti, aby mohli vykonávat svoji činnost. Tuto odbornou způsobilost prokáží úspěšným složením odborných zkoušek, které bude pro ČNB zajišťovat akreditovaná osoba. Akreditace k pořádání odborné zkoušky zaměřené na prokázání odborných znalostí a dovedností zprostředkovatelů a poskytovatelů bude přidělovat také ČNB, zároveň tyto akreditované osoby zveřejní v seznamu a připraví pro ně sadu otázek a testů.

Podmínky pro získání odborné způsobilosti bude specifikovat vládní vyhláška, která je v tuto chvíli v připomínkovém řízení. Blíže se parametrům zkoušek budeme věnovat později v části zaměřené na vázané zástupce (VZ), tedy koncové zprostředkovatele.

V příštím díle se budeme věnovat poskytovatelům – bankám.