Tel: +420 608 887 925 | e-mail: michal@mk-produkce.cz

Marek Macura: Po 7 letech jsem dal přednost rodině

Na konci listopadu opustí Broker Trust jeden ze zakladatelů blogu, produktový a marketingový ředitel Marek Macura. Po téměř přesně 7 letech se rozhodl vrátit domů na Karvinsko, aby měl více času na svoji rodinu. Jeden z posledních rozhovorů v roli marketingového stratéga Broker Trustu věnoval našemu blogu.

Vzpomeneš si ještě, jaký byl Tvůj první den v Broker Trustu?

Vzpomínám, jak jsem jako velmi mladý a naivní student s cílem změnit poradenství k lepšímu dorazil na centrálu BT. V té době šlo o první sídlo na Hněvkovské. Nastupoval jsem na pozici produktové podpory investic. První den si pamatuji takové to ostýchavé představování lidem na centrále. Pak mám ještě v živé paměti moje první pracovní místo, malinký kulatý stolek v kuchyňce o průměru cca 1m a velmi nepohodlná židle:). Už tehdy prostoru nebylo nazbyt, ale pracovní místo v kuchyňce mi nějakou dobu muselo vydržet. Nicméně jsem byl hodně v terénu u partnerů, takže to šlo. Dnes je sídlo a prostory BT úplně jinde, to mi bude chybět hodně (včetně výborné kávy).

Jak se změnil Broker Trust a poradenství za těch 7 let?

Když jsem začínal, byl obrat BT kolem 100 milionů. Letos atakujeme jednu miliardu hrubého provizního obratu, což je desetinásobek! Z velkoobchodu s finančními produkty se podařilo vytvořit nejsilnějšího hráče na trhu v oblasti poolového byznysu. Je to dneska dvojka v hypotékách (za rok 2016 to vypadá na 16-17 zprostředkovaných miliard). Dnes je BT byznys partnerem pro své poradce. Běží koučovací programy, vzdělávací systém, pevnou součástí se stala příprava na EFA, spoustu nástrojů pro profíky, kalkulačky, metodiky online, elektronické sjednání smluv, komplexní systém BeTy, finanční plán a tak dále. Troufám si tvrdit, že BT poskytuje bezkonkurenční poměr cena-výkon pro své klienty, tedy finanční poradce.

Trh poradenství se také změnil významně. Jednak přirozeným vývojem, ale i skrze zásahy regulace. Tempo změn se navíc pořád zrychluje. Došlo k významné profesionalizaci oboru, jakkoliv je pořád ještě co zlepšovat, to bezpochyby. Klienti mají více zkušeností, jsou náročnější. Jsou větší nároky na zkoušky a prokazování odbornosti, a to je dobře. Já jsem ještě pro další zpřísnění. Trh se bude dále čistit a významné změny teprve přijdou. V dubnu, květnu příštího roku velké části poradců teprve dojde, jaký je reálný dopad zavedení 5letého storna, jak se projeví omezení LTV a nový úvěrový zákon. Rok 2018 pak přinese další významné změny.

Na co jsi za své působení nejvíce pyšný?

V průběhu působení v BT jsem si prošel různými pozicemi. Od podpory investic, přes projektové práce, vytváření BeTy, až po pozici produktového a marketingového ředitele a člena představenstva, takže jsou to různé věci v různém čase, ale zmínit asi lze BeTy, kde jsem na začátku byl zadavatel hlavní logiky a koncepce celého systému a věnoval jsem tomu poměrně hodně času i energie. Dále jsou to metodiky online, které se podařilo vytvořit nejen na hypotéky, ale i na auta, nemovitosti, domácnosti, stavebka, životní pojištění. Jsem pyšný na to, že se některé pojišťovny díky Ratingu životního pojištění podařilo dotlačit ke změnám výluk a pojistných podmínek. Měl jsem nejeden telefon, že jsme někoho poškodili a že to tak nedělají, ale většinou se ukázalo, že v podmínkách je to trochu jinak, než jak se vypráví na školeních a pak pojišťovny při upgradech přistoupily i díky tomuto tlaku ke změně formulace, což má velký dopad pro klienty. Více než sleva pár procent. Tady je velká role i Dušana. Pak jsem hrdý na rebranding a nastavení celé nové korporátní identity Broker Trustu. Zavedli jsme do BT EFA certifikaci a přípravu na ní. Myslím, že je extrémně důležité se dále vzdělávat, jít s kůží na trh, jít do té zkoušky, vrátit se k učení. To není o nějaké zkratce, titulu, to je o tom, že část poradců je ochotná dělat něco, co nemusí, ale chtějí. Chtějí deklarovat kvalitu a znalosti, ty dále rozšiřovat a udržovat, tím kultivovat trh. To vystoupení z komfortní zóny je podstatné. Těší mě i to, že jsem poznal spoustu poradců a poradenských firem, kteří dělají dobré poradenství, mají jasnou a významnou přidanou hodnotu pro klienta a jsou za to férově a dobře odměněni a my jsme jim k tomu mohli pomoci.

Jsi známý svým pracovním nasazením. Bylo těžké rozhodnutí odejít z BT a dát přednost rodině?

Ano i ne. Věděl jsem, že chci být s rodinou. Poměrně dlouho a hodně jsem jezdil tam a zpět přes celou republiku a s narozením dcery jsem měl jasno, že chci být s rodinou daleko více, že kočování bylo dost:) Rodina je dnes velmi podceňovaná hodnota. Žijeme v době blahobytu a konzumu a zapomínáme na základní hodnoty a tou nejpodstatnější je rodina, takže v tomto směru to bylo jednoduché. Složité bylo najít řešení a nějakou dobu jsem ho hledal. Těch 7 let je dlouhá doba, před tím ještě byly více než dva roky v Sophia Finance, takže celkem 9 let. V tomto smyslu to bylo složité. Nicméně nebál bych se, že polevím z pracovního nasazení, já bych neuměl nic nedělat. Mám štěstí, že mě práce baví a vidím v tom smysl. Vždyť když děláte poradenství dobře a poctivě, jako řemeslo, tak pomáháte lidem plnit jejich sny a cíle, ať už je to bydlení, zajištění dětí, spoření na něco, co si dlouho přáli, učíte je pracovat s penězi, což je alfa a omega dnešního systému a světa, ve kterém žijeme. Produkty a peníze jsou jen prostředkem k tomu, co lidi chtějí a dobrý poradce dokáže najít správnou a efektivní cestu, a to má podle mě velký smysl.

Kde vidíš sebe a Broker Trust za dalších 7 let?

Broker Trust má na trhu výborné postavení. Patří mezi top 5 firem finanční distribuce a věřím, že to bude tak i nadále. Legislativní a další změny budou směřovat k tomu, že větší budou většími a menší postupně přejdou pod křídla těch větších, protože se jim to prostě ekonomicky nevyplatí. Myslím si, že kromě pár velkých značek, které přežijí, budou vznikat i nadále menší poradenské praxe/firmy a jednotlivci profesionálové. Těm by měl Broker Trust nabídnout nejlepší služby a zázemí i za 7 let. Bude to více o digitalizaci, vzdělávání, odborných dovednostech, spolupráci, schopnosti adaptace na změny, o segmentaci klientů, péči o klienta a k tomu budou poradci potřebovat silného partnera.

Já věřím, že i za 7 let budu dělat věci, které mě baví a dávají mi smysl.

Chtěl bys něco vzkázat čtenářům blogu?

Čtenářům blogu snad jen to, ať někdy zkusí odložit ego stranou a dívají se na svět kriticky a bez emocí, bez předsudků a stereotypů, třeba pak uvidí nové věci a z jiné perspektivy. Ego je velký zabiják a brzda poradenské branže.

Na závěr bych ale chtěl udělat to nejdůležitější, tedy rád bych poděkoval kolegům, se kterými jsem měl možnost se po tu dobu potkávat, spolupracovat, učit se od nich. Za vším jsou lidé, jejich radosti a strasti, které jsme více nebo méně sdíleli po dobu 7 let a za to MOC DĚKUJI, BYLO MI CTÍ.

Děkuji za rozhovor a přejeme hodně štěstí do dalšího osobního a profesního života!

Marek odchod obr 1